Dubenėlis Kruopos Receptai

Receptas: Tempės ir grybų dubenėlis

Tempė

Pirmą kartą per savo, kaip vegano gyvenimą, susiruošiau pabandyti tempės (Tempeh). Nors, kaip žinote, aš labiau esu už kuo mažiau apdorotus produktus, tačiau, kartais norisi išbandyti kažką įdomesnio. O jeigu tai dar yra produktas, kurio dar nesu ragavęs, tai valio ir pirmyn.

Tempė (eng. Tempeh) yra iš Indonezijos kilęs fermentuotų sojos arba kitų rūšių pupelių gaminys. Fermentacijos dėka pupelės įgauna didesnę maistinę vertę, atsiranda specifinė konsistencija. Šiuo metu tempe išpopuliarėjusi visame pasaulyje, ypač tarp veganų. Nes tempė turi maksimaliai daug baltymų, geležies, kalcio, magnio ir B grupės vitaminų.

Pirmiausiai ką reikėjo padaryti, tai surasti pačios tempės. O tai, pasirodo, Lietuvoje padaryti gana nelengva. Iš pradžių ieškojau ekologiškos tempės – nerasta. Tada bandžiau surasti kuo mažiau apdorotą tempę – irgi nerasta (kas žino, kur tokią rast parašykite man, būsiu dėkingas).

Tada po savaitės paieškų tiesiog nusipirkau „Veggo“ parduotuvėje marinuotą tempeh ir neprasišoviau, nes skonis tikrai įstabiai skanus! Šalia pridėjau kruopų, grybų, azijietiško stiliaus padažo ir vualia. Šis tempės ir grybų dubenėlis yra be galo sotus, teikiantis energijos ir tinka ne tik pietums ir vakarienei, bet ir sotiems savaitgalio pusryčiams.

Kruopas galite rinktis kokias tik norite. Aš pasirinkau soras, nes jo lengvos, greitai paruošiamos ir jos tiesiog tuo metų buvo po ranką.

Tempeh

Jums reikės (2 porcijos) :

  • 1 valg. š. smulkintų tarkuotų imbierų
  • 1 vnt. smulkintų česnako skiltelių
  • 2 valg. š. klevų/agavos sirupo
  • 2 valg. š. ryžių arba kito acto
  • 60ml sojų padažo
  • 200g tempės (aš naudojau marinuotą iš Veggo)
  • 100g sorų, išmirkytų, jei yra galimybė
  • Druskos
  • Kokoso aliejaus
  • 1 vidutinio svogūno
  • 150g pievagrybių arba kitų grybų, supjaustytų griežinėliais
  • Saujos šviežių špinatų

Ką daryti:

  1. Jei mirkėte sorų kruopas, jas nukoškite ir išplaukite. Sudėkite į nedidelį puodą, įberkite žiupsnį druskos ir įpilkite dvigubą kiekį vandens (250ml). Užvirkite, sumažinkite ugnį ir uždengę virkite 10-15 minučių, kol suminkštės arba kol išgaruos puode esantis vanduo. Nuimkite nuo viryklės.
  2. Nedidėliame dubenėlyje  sumaišykite imbierą, česnaką, sirupą, actą ir sojų padažą. Atidėkite į šalį.
  3. Keptuvėje įkaitinkite kokoso aliejų ir sudėkite supjaustytus svogūnus. Įberkite druskos ir kepkite, kol svogūnai suminkštės. Sudėkite supjaustytus pievagrybius ir kartais pamaišydami kepkite apie 10 minučių, kol grybai paruduos.
  4. Į keptuvę su grybais įpilkite paruošto padažo ir išmaišykite. Palaukite kol dalis padažo išgaruos ir jis sutirštės.
  5. Nukelkite nuo viryklės ir iškart sudėkite špinatus. Maišykite, kol jie suglebs.
  6. Į dubenėlį iš kurio valgysite įdėkite sorų, tada grybų ir špinato mišinio ir galiausiai dėkite kelis gabalėlius supjaustytos tempės. Sorų kruopas apipilkite likusiu padažu.

Skanaus!

Patiko? Pasižiūrėk ir kitus mano augalinius receptus!

Jeigu turite klausimų visada galite rašyti man:

El. paštas: [email protected]

Facebook: kastasavokadas

Instagram: kastasavokadas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *