Ekologija

Kodėl aš renkuosi ekologišką produkciją

Ekologija1

Visi puikiai žino, kad ekologiška produkcija ir maistas pastaraisiais metais be galo išpopuliarėjo, netgi tapo naujausiu mados klyksmu. Reklama skleidžia šią žinią vis plačiau, atsirado didelis poreikis, todėl parduotuvės didina pasiūlą. Bet ar tai tikrai yra svarbu?

Taip, tai svarbu, ir štai kodėl!

Taigi, koks skirtumas?

Svarbiausias skirtumas yra tas, kad tradicinėje masinėje, arba pramoninėje, žemdirbystėje, auginant mums maistą, yra naudojamos sintetinės trąšos ir kiti toksinai, tarp kurių paminėtini ir pesticidai, ir herbicidai, ir genetiškai modifikuoti organizmai, ir netgi nuotekos bei jonizuojančioji spinduliuotė. Po viso šito valgomame maiste lieka cheminių nuosėdų, iš kurių, kaip įrodyta, daugelis yra pavojingos žmogaus sveikatai, o vartojamos didelėmis dozėmis netgi sukelia vėžinių susirgimų. Vis dar rimtai ginčijamasi dėl tokio maisto daromos žalos dydžio, tačiau atsargumo laikytis būtina.

Paskutinis, prie keletą savaičių, plačiai nuskambėjęs atvejis – žmogus susirgo vėžiu ir teisme įrodė, kad to priežastis – glifosatas. Jis prisiteisė 260 mln. USD. O glifosato yra populiariame chemikale Roundup, kuriuo labai plačiai purškiamos ir Lietuvos žemės.

Ekologiška žemdirbystė

Užsiimant ekologiška žemdirbyste, priešingai, vengiama naudoti toksinus, renkamasi natūralias trąšas, atsinaujinančiuosius išteklius, taip saugoma ir gerinama aplinkinio dirvožemio kokybė ir derlius užauginamas natūraliai.

Dėl ekologiškai ir neekologiškai užaugintų žemės ūkio produktų kokybės irgi vis dar diskutuojama. Vis dėlto, remiantis keletu tyrimų, pramoniniu būdu užauginta produkcija ne tokia maistinga kaip ekologiška.

Ekologija2

Mano tyrimas

Bet mums nėra reikalo užsiversti tyrimų duomenimis. Aš ir taip žinau, kad pramoniniu būdu užaugintas pomidoras yra beskonis. Jis atrodo puikiai: didelis, tobulai apvalus, nuostabiai tamsiai raudonos spalvos ir prašyte prašosi, kad įsidėtumėte į krepšelį, tik vat skonis dažnai panašus į smėlio. O štai mažiukas, keistos formos ekologiškas pomidoriukas trykšte trykšta skoniu. Čia mano tyrimas ir baigtas.

Nėra ko ilgai diskutuoti šia tema. Kai tik turite galimybę, pasistenkite valgyti ekologišką produkciją. Be to, ieškokite tokios, kuri užauginta netoliese. Jūs ne tik valgysite šviežesnį maistą, bet ir prisidėsite prie aplinkos apsaugos.

Nors taip būna ne visada, paprastai ekologiškas maistas kainuoja daugiau. Žinau tai, užjaučiu ir suprantu, kad dėl to kenčia vidutinės šeimos biudžetas. Be to, priklausomai nuo gyvenamosios vietos, ekologiškos produkcijos ne visuomet lengva gauti.

Atsisakyti augalinės mitybos todėl, kad ekologiški produktai per brangūs arba sunkiai prieinami, nėra tinkamas sprendimas. Geriau jau valgykite neekologišką augalinę produkciją negu jokios. Tik prieš tai rūpestingai nuplaukite vaisius ir daržoves.

Jeigu turite klausimų visada galite rašyti man:

 El. paštas: [email protected]

Facebook: kastasavokadas

 Instagram: kastasavokadas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *